Tekstiltyper og hvordan man steller dem.

Hvordan skal jeg behandle dette plagget? Kan det sentrifugeres eller strykes? Hva er den beste vaskemetoden, og hvilken temperatur tåler plagget? Vi har her samlet noen gode råde til forskjellige materialtyper, og hvordan de bør behandles.

Alpakka tekstil

Alpakka

Den søramerikanske Vicuña-lamaen gir langt, silkeglinsende hår som råstoff til det edle materialet. Et dyr kan levere ull til en genser hvert år. Selv om ullen fra alpakkaen er svært fin og lett, er den svært motstandsdyktig og elastisk. Hårene til alpakkaen er hule og gir trådene en forbausende evne til varmeutjevning.

Behandling av Alpakka...
Bomullstekstil

Bomull

Bomull er en av de mest populære naturfibrene, siden de utmerker seg med fine spinnetekniske egenskaper og en særlig stor motstandsdyktighet. Det finnes mer enn 300 sorter av den buskaktige veksten. De største dyrkingsområdene er Kina (23 %) og USA (20 %).

Behandling av bomull...
Dun

Dun

Dun har stor fyllevne, lagrer varme og virker isolerende. Den brukes derfor som fyllstoff i dyner og klesplagg. Selv om hvit dun er den dyreste sorten, er det ingen kvalitets forskjell mellom hvit og grå eller blandingsfarget dun.

Behandling av dun...
Frottéstoffer

Frotté

Frottéstoffer består av en vev etter et bestemt mønster. Walkfrottévarer er særdeles sugekraftig på grunn av deres uregelmessige løkker.

Behandling av frotte...
Jeans

Jeans

Opprinnelig ble de brukt som arbeidsbukser, mens jeans i dag opptrer i form av skjørt, vesker, skjorter, jakker og mange andre klesplagg. Grunnlaget for produksjon av jeansstoff er bomull. Gjennom den såkalte kyperbindingen av forskjellig fargede tråder oppstår det spesielle jeansmønsteret hvor stoffet på den ene side skimrer i en blåtone og på den andre siden i hvitt.

Behandling av jeans...
Kasjmir

Kasjmir

En særlig høyverdig ullsort er kasjmirull. Disse naturfibrene klippes en gang i året av kasjmirgeiten. På verdensbasis klippes rundt 5000 tonn per år. Kasjmirull er et svært dyrt og ømfintlig materiale. Derfor trenger den spesialbehandling når den vaskes.

Behandling av kasjmir...
Behandling av ekte skinn

Skinn

Ekte skinn er et produkt fra dyreverdenen og trenger derfor spesiell behandling. Alle skinntyper må pleies forskjellig. Det anbefales å prøve ut rengjøringsmiddelet på et skjult sted. Grunnregler for alle skinnklær: Ikke bruk løsemidler eller neglelakkfjerner.

Behandling av skinn...
Tekstiler av lin

Lin

Disse naturfibrene produseres fra stenglene på linplanten. Lin utmerker seg ved at den holder seg fast og er varig. I tillegg er den lite mottakelig for smuss og lukt. Pga. den lave tøyeligheten blir den lett krøllet.

Behandling av lin...
Tekstiler av blandingsstoffer

Blandingsstoffer

Et godt stoff er mange ganger som en god parfyme. Blandingen gjør forskjellen. Robust bomull får fin eleganse ved bruk av viskose. Kasjmir blir gjennom blandingen med bomull økonomisk billigere. Klassiske blandingsstoffer består av en blanding av bomull og syntetiske fibre.

Behandling av blandingsstoffer...
Poplin

Poplin


Poplin er varebetegnelsen på et glattvevd, riflet lerretsstoff. Navnet poplin er bare en handelsbetegnelse og viser ikke til et bestemt fiberstoff. Poplin kan lages av bomull, silke, ull, viskose, polyester eller fiberblandinger.

Behandling av poplin...
Behandling av silke

Silke

Silke er et naturfiber som fremstilles fra silkeormkokongen. Den flittige silkeormen spinner de fine trådene til en lengde på 4 kilometer. På grunn av sin smidighet og det spesielle utseendet, føles silken som et snev av luksus mot huden.

Behandling av silke...
Syntetfibrer

Syntetfibrer(Nylon/Polyester/Polyamid/Polyakryl)
Disse syntetiske stoffene er svært elastiske, samt rive- og slitesterke. De krymper ikke og tørker hurtig fordi de kun tar opp litt fuktighet. I tillegg holder syntetiske tekstiler svært godt på fasongen og krøller lite.

Behandling av syntetfiber...
Ulltekstiler

Ull

Ullfibrene består av flere lag. De holder særs godt på varmen og blir derfor svært ofte brukt til varme pullovere eller myke vinterklær som sjal. Materialtypen ull omfatter blant andre kasjmir, angora, merino, lammeull og mohair. Mest utbredt er imidlertid ull fra sauen.

Behandling av ull...