Ratatouille

Fargerikt tilbehør til smaksrik fisk.

Ratatouille stammer fra Nice, og er et tradisjonell element i provençalsk kokekunst, men i dag finnes det mange populære variasjoner over hele Europa. Denne oppskriften passer godt sammen med dorade.

Ratatouille ble en gang sett på som fattigmannskost. De kokte sine grønnsaksrester i flere timer, og noen ganger havnet til og med vegetabilsk avfall i gryta. Retten stammer fra provençalsk kokekunst i Nice, og dette opphavet gjenspeiles i navnet: «rata» betyr «mat», og «touille» betyr «røre». Så ratatouille betyr bokstavelig talt «rørt mat», som stekes og småkokes i timevis. Men ikke la det stoppe deg. I dag er ratatouille populært over hele Europa, og retten har til og med endt opp på menyene til noen av verdens beste kokker. Retten består hovedsakelig av løk, hvitløk, paprika, tomat og ofte aubergine, men fordi den er så utbredt finnes det mange varianter. Men de har alle én ting felles: ratatouille ansees å være svært sunt, fordi den inneholder så mye grønnsaker, og den er også enkel å fordøye.

Tilberedelsestid: 70 minutter
Aktiv tilberedelsestid: 30 minutter
Steketid: 40 minutter

Porsjoner: 2

Ingredienser:

  • 1 rød paprika
  • 1 gul paprika
  • ½ squash
  • 6 cocktailtomater
  • 6 sopp
  • 1 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ ts timianblader
  • 1 ts basilikum
  • 1 ts havsalt
  • ½ ts svart pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 2 kvister rosmarin

Redskaper: Kniv, skjærebrett, vakuumpose

Tilberedelse:

  1. Vask grønnsakene, og skrell etter behov. Hakk grønnsaker i små biter.
  2. Skjær sjalottløken i små terninger, bland den med hvitløk, krydder og urter, og ha oppi grønnsakene.
  3. Plasser alt i vakuumposen, og forsegle i vakuumforseglingsskuffen på innstilling 3. 
  4. Bruk «Sous-vide»-innstillingen og stek ratatouillen i dampovnen på nest nederste hylle. Temperatur: 65 °C, tid i ovnen: 40 minutter
  5. Fjern alt fra vakuumposen, dander på tallerkener og pynt med rosmarinkvister. 

Tips: Passer godt sammen med smaksrik fisk.
 

Bilde: © AdobeStock

To top of page