Dampet laks og asparges med gressløksaus

 Lesetid: 1 minutt

4 porsjoner

Ingredienser:

  • 4 stk laksefilet ca 7-800 g
  • 12 stk grønne asparges
  • 1 nykål
  • 1 sjalottløk
  • 1 ss smør
  • 1 dl hvitvin
  • 1 dl fløte
  • 100 g smør
  • Saften fra ½ lime
  • 3 ss hakket frisk gressløk
  • Salt og pepper

Tilberedelse:

  1. Sett på dampovnen på 100 oC. Mens den varmes opp ­begynner vi på sausen. Finhakket sjalottløk freses med 1 ss smør i ca 10 sekunder. Ha på hvitvin og fløte. Kok dette inn til under halvparten og rør inn resten av smøret. Rett før servering smakes sausen til med limesaft, salt og pepper. Gressløken blandes inn samtidig.
  2. På et serveringsfat legges bitene med laks. På den ene siden legges båter av nykål kuttet i 3 cm tykkelse. På den andre ­siden legges de skrelte aspargesene. Når man skreller grønne asparges knekker man av stilken der den naturlig brytes og ikke er seig lenger. Deretter skreller man asparges med 3 – 4 skrell. Ikke skrelle av alt skallet, men la noe bli igjen.
  3. Krydre så laks og grønnsaker med salt og pepper. Sett fatet så inn i dampovnen i 3 minutter. Da vil laksen være akkurat gjennomkokt og grønnsakene al dente. 
  4. Når det er ferdig dampet tar man og heller av noe av vannet som har samlet seg på serveringsfatet og tørker av kantene slik at det ser fint ut! Da er maten klar til å serveres på varmt fat. Perfekt kokt, vitaminer og mineraler er optimalt tatt vare på, og ikke minst så har vi spart masse oppvask.­

Tips: 

Dersom du ønsker et perfekt dampet laks anbefaler jeg å dampe den på enten 54 oC eller 45 oC. ­Forskjellen på disse to temperaturene er at ved 54oC ser den kokt ut slik man er vant til. Mens ved 45 oC ser den litt mer rå ut, men vil være fløyelsmyk, nydelig og saftig. Ved begge tilfellene må laksen stå i ovnen i minimum 25 minuter, men det som er best er at laksen kan stå så lenge du vil! Dersom du har gjester og vil ha perfekt fisk er dette det beste! Da kan gjestene bare komme, du kan ta deg tid til å sitte litt ved bordet. Fisken blir 100 % perfekt uansett om den står 25 minutt eller en time.
NB! Grønnsaker må dampes på 100 oC derfor kan man ikke dampe disse samtidig på lave temperaturer.

 

Oppskriften er i samarbeid med Trond Moi

To top of page