Vårsalat med kaffe-vinaigrette

Med stekte baconskiver, krutonger og posjerte vaktelegg.

En salat laget med kaffe? Ja takk! Denne vårsalaten kombinerer de aller beste ingrediensene i et perfekt lett måltid.

Server denne lette vårsalaten med italiensk Coppa-bacon, krutonger og en uvanlig, men deilig vinaigrette, laget av kald kaffe, eplejuice, honning og sennep for en forfriskende endring. Blandede salatblader pyntet med posjerte vaktelegg er også en fryd for øyet.

Porsjoner: 4

Ingredienser:

For vinaigretten

  • 1 ss hvit balsamico
  • 6 ss sterk kald kaffe
  • 3 ss naturlig cloudy eplejuice
  • 1 ts grov sennep
  • 1 ss vill honning
  • Havsalt
  • Nykvernet sort pepper
  • 4 ss virgin olivenolje

Til salaten

  • Rundt 120 g blandet vårsalat (ruccula, babyspinat, karse, løvetann, økologiske blomster osv.)
  • 1 bagett
  • 50 g tynnskivet Coppa-bacon (italiensk bacon, skåret fra nakken)
  • 12 ferske vaktelegg
  • Salt
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Tørkerull

Tilberedelse:

  1. Visp sammen alle ingrediensene for vinaigretten, og smak.
  2. Vask salatbladene, sorter dem og tørk dem i salatslynge.
  3. Forvarm ovnen. Innstillinger: Topp-/bunnvarme / 180 °C.
  4. Skjær bagetten i svært tynne skiver. Legg skiver av bagett og bacon på et stekebrett, plasser det på den tredje nederste rillen i ovnen, og rist dem i 6–7 minutter. Snu brød og bacon samtidig.
  5. Knekk hvert vaktelegg individuelt, og plasser dem i shotglass eller små eggeglass.
  6. Kok opp 300 ml vann med 2 ts salt og hvitvinseddiken i en liten gryte (ca. 18 cm diameter). Når det begynner å koke, reduser varmen til nivå 1, plasser ett og ett vaktelegg av gangen i det varme, men ikke kokende vannet, og posjer dem i 2–3 minutter. Fjern eggene ett etter ett med en gaffel, og la dem tørke på litt kjøkkenpapir.
  7. Dekk salatbladene med vinaigrette, og fordel mellom tallerkenene. Tilsett baconskivene og krutongene. Ha vaktelegg på toppen, og hell over den gjenværende vinaigretten. Server øyeblikkelig.

Tips:

  • Bagetter er lettere å skjære i tynne skiver hvis de er et par dager gamle. Det enkleste er å bruke en brødskjæremaskin.
  • Smaken på krutongene blir mer sofistikert hvis de gnis med skjæreflaten på et hvitløksfedd etter risting.
  • Vær forsiktig når du bruker en vanlig komfyr – vannet må ikke lenger være kokende når du posjerer eggene!

Produksjon: Regine Smith Thyme
Matstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Bilde: © Wolfgang Kowall

To top of page