Navarra

MÅNEDENS VIN Getty Images/Lonely Planet Images

Navarra

Regionen Navarra i Nord-Spania var en gang et stolt kongedømme, og har siden den gang blitt internasjonalt kjent for gode viner.

Den selvstyrte regionen Navarra ligger midt i nordlige Spania, og er preget av den bratte, steinete og ofte stormfulle atlanterhavskysten i nordvest, de utallige dalene i Pyreneene og de omkringliggende kollene i nordøst, det tørre området rundt Pamplona og breddene av elven Ebro i sør. Denne heller saklige beskrivelsen gjenspeiler det naturlige mangfoldet av viner som produseres i dette tidligere kongedømmet (824–1841)..

Til og med romerne laget vin i Navarra. Men etter at regionen ble okkupert av en rekke forskjellige styresmakter, som alle foretrakk forskjellige typer drikke, stoppet vinproduksjonen opp i en lang periode. Det var ikke før på 1100-tallet, da munker fra Cluny på Loire og Cîteaux i Burgundy etablerte klostre i Navarra, at vindyrkingen endelig fikk en ny vår. Sporene er fremdeles synlige den dag i dag, på vinruten Ruta de los Vinos de Santiago, som ligger langs Camino de Santiago, verdens mest kjente pilegrimsvei, og går gjennom mange fantastisk bevarte landsbyer, kirker, klostre, palasser og vingårder.

I dag strekker Navarras fem vindyrkingsregioner seg over 15 280 hektar, sør for Pamplona. Regionen produserer hovedsakelig (70 %) kraftige, rike rødviner, fra de gamle spanske druevariantene Tempranillo og Grenache og de moderne franske variantene Cabernet Sauvignon og Merlot. Rundt 25 % er friske og fruktige roséviner (Rosado eller Clarete) og omtrent 5 % er tørre hvitviner med blomstersmaker av Chardonnay- og Viura-druer, og søte Moscatel-viner.
Navarra har en av Spanias mest liberale vinlover, og man kan derfor finne eksempler på nesten enhver vinart: enkle vintyper og vinfat i alle mulige kombinasjoner; fantastisk gammeldagse landviner og moderne designerviner; viner laget av drueranker som er opptil 70 år gamle og fra tre år gamle «ungdommer». Rødvinsspekteret spenner fra unge, spennende tungvektere til Gran Reservas som er produsert på én enkelt eiendom (Pago på spansk), er modnet i trefat i opptil 36 måneder og blir ikke drikkbar før om minst ti år – men når disse er modne, kan de utkonkurrere mange Bordeaux-viner når det gjelder eleganse, kompleksitet og silkemyk konsistens. Dessverre produseres også mange hvitviner i barrique-fat, som ofte fører til at de mister de fruktige smaksnyansene sine. Men dette er i ferd med å endres – et utrolig antall svært dyktige og grundig opplærte kvinner arbeider i både familieeide og felleseide vinstuer. De reduserer ikke bare tiden vinen tilbringer på fat, men planter også stadig flere av de gamle druetypene. Og det beste med dette er at flere og flere av disse vinene eksporteres, og blir derfor tilgjengelige utenfor Navarra.

Tekst: Rainer Meier

Ytterligere informasjon finnes på Internett på navarrawine.com (spansk, engelsk, tysk)
 

Lignende artikler