Ratatouille

KLASSISK MATLAGING M.studio - stock.adobe.com

Ratatouille

Denne provençalske grønnsaksgryta begynner som en kvintett i pannen og slutter som en orkestersymfoni på tallerkenen.

Frem til tidlig på 1900-tallet var ratatouille ukjent utenfor området rundt Nice i Provence, sør i Frankrike. Det var en rett som ble laget av restene etter rensing av grønnsaker (tomater, auberginer, squash, løk og hvitløk). Begrepet «ratatouille» kommer fra det provençalske ordet ratatolha (rata = mat; touiller = røre, blande). Når grønnsakene blir stekt på lav varme med en rekke urter (basilikum, lavendel, merian, oregano, rosmarin, salvie og timian), olivenolje, salt og pepper, forvandles grønnsakene og urtene gradvis til en symfoni av smaker.

Retten spredte seg gjennom Frankrike på 1900-tallet, og etter andre verdenskrig har den blitt laget verden rundt. Selv om alle typer grønnsaker opprinnelig ble stekt med urter, har oppfinnsomme kokker valgt å brune aubergine, paprika, squash og løk hver for seg, og deretter steke dem langsomt for å bevare smaken til alle grønnsakene har fått samme konsistens. Paprika må stekes betydelig lengre enn auberginer før de blir like møre. Først når alle grønnsakene er klare, skal de kombineres med skrelte tomater, hvitløk og urter i en stor form. Uansett tilberedelsesmetode er det viktig at grønnsakene ikke er for finhakket.

Tekst: Rainer Meier

 

Du kan finne oppskriften vår på ratatouille her. Den kan tilberedes på komfyren eller i en dampovn::

 

Ingredienser (for 4 porsjoner):

3 ss olje, 1 løk (i terninger), 1 fedd hvitløk (i små terninger), 3 paprika (rød, grønn og gul), 3 tomater, 400 g squash, 1 aubergine (ca. 300 g), 1 ts tørkede rosmarinblader, 1 ts tørket basilikum, salt, pepper, hakket gressløk

 

Tilberedelse

  1. Vask grønnsakene, fjern kjerner og frø, og skjær i munnfullstore biter. Del tomatene i fire deler, skjær squashene i ½ cm tykke skiver, del auberginen i to og skjær den også i ½ cm skiver.
  2. Forvarm en stekeplate på øverste hylle, varm opp oljen, svett løken, tilsett hvitløk, grønnsaker, rosmarinblader og basilikum, og småkok dem sammen.
  3. Dekk over og stek på komfyren eller i dampovnen til grønnsakene er ferdige.
  4. Krydre med salt og pepper, og server drysset med hakket gressløk.

 

Apparatinnstillinger

Dampovn: 100° C 15 Min.
Komfyr: Laveste innstilling 15-20 Min.