Ingefærøl

Băutura momentului Brent Hofacker - stock.adobe.com

Ingefærøl

Stadig flere oppdager denne krydrede leskedrikken, som et alternativ til sukkerrik brus.

Og bare så det er sagt før vi starter: Ingefærøl er ikke øl! Ingefærøl er en kullsyreholdig, alkoholfri leskedrikk.
Men det har ikke alltid vært tilfelle. Da ingefærøl først så dagens lys på 1700-tallet i England, ble drikken fortsatt brygget på samme måte som øl (derav navnet). En base av sukker, vann og ingefær ble tilsatt spesielle gjærsopp og bakterier, som fermenterte og skapte en drikke med et alkoholinnhold på over ti prosent. På det tidspunktet var ingefærplanten utbredt over hele De britiske øyer. Ingefærøl ble ikke bare drukket i England – det ble også eksportert til de nordamerikanske koloniene. Drikken var mest populær like før den amerikanske forbudstiden. Det fantes da rundt 3000 ingefærøl-bryggerier i England, og mer enn 1000 i Canada og rundt 300 i USA. I tillegg ble den også ofte brygget i private hjem. Men, da alkohol ble forbudt, forsvant den fra ingefærølen også, før selve ølen også ble borte.

I senere årene har ingefærøl har hatt en ny vår – gamle merker er gjenoppstått og nye er opprettet, og ikke bare i USA og Storbritannia. De kan til og med finnes i Tyskland, hvor renhetsloven for øl forbyr bruken av betegnelsen «bier» (øl) for denne ingefærdrikken. I Tyskland er den derfor kjent som «Ingefærbrygg», «Krydret ingefær», «Ingefær B« eller bare «drikke med smak av ingefærøl».

 

Tekst: Rainer Meier

Lignende artikler