Miele

Makoto AzumaNaturens sårbare skjønnhet

Når man spør den renommerte kunstneren Azuma Makoto hva som er han største inspirasjon, svarer han uten å nøle «Naturen». Hvorfor? Fordi han er fascinert av dens sårbarhet, og lidenskapelig gjerne benytter dette følsomme mediet til å teste og overskride grenser.

«Jeg vil heve kreativiteten til et helt nytt nivå.»
Makoto AzumaEn unik blomsterkunstner

Episenteret for hans kreative kunst er den eksklusive blomsterbutikken hans i Tokyo. Tross alt forlater han også ofte hjembyen, for å reise rundt i verden, delta på utstillinger og presentere kunsten sin, eller for å oppdage nye blomster og planter. Han er alltid i ferd med å sette grenser, for så å forskyve dem igjen. For å skape noe som virkelig påvirker menneskeheten.

På sporet av naturen

«Jeg føler en dyp og intuitiv forbindelse med blomster. Enten det er snakk om mitt studio i Tokyo eller mine reiser – blomster spiller alltid en rolle i mitt daglige liv.»

Makotos virke har sin opprinnelse i «Ikebana» – den tradisjonelle japanske kunsten å arrangere blomster på. Det å plassere blomstene presist og samtidig kommunisere med dem, gjør at Makoto havner i en meditativ tilstand. I dette øyeblikket opplever han en fullkommen ro, og kan la kreativiteten sin få fritt spillerom. Isskulpturene som han har skapt for Miele, viser eksakt dette øyeblikket – og gjør at det også kan oppleves av andre.

Azuma og mesterkokkene

«Jeg har sett mesterkokkene i aksjon og ble imponert over deres praktfulle håndverkskunst. Hvordan klarer de å uttrykke så mye forskjellig med bare en rett?»

Som sønn av en kokk har Makoto ofte sett på mens faren arbeider, og samtidig utviklet en stor respekt og begeistring for dette yrket. «Matlaging er stor kunst og ligner veldig på blomsterkunst. På begge områder velger, arrangerer og kontrollerer man naturlige materialer – og vurderer hva man kan utløse hos mennesker med disse.» Dersom han ikke hadde valgt å uttrykke sin kreativitet gjennom blomster, kunne man også godt forestilt seg Azuma på et eget kjøkken, hvor han ville skapt kunstneriske matretter med teknologi fra Miele.

Utstyret er avgjørende

Dersom man spør Makoto om hvordan han arbeider, forteller han straks om saksen sin. Dersom man ønsker å utrette noe stort, så trenger man et verktøy man kan stole på. Et verktøy som fungerer som en forlengelse av kroppen, og som gir en full kontroll over hver minste detalj.

Makoto skapte fire ulike blomsterinstallasjoner – hver enkelt inspirert både av den elementære teknologien til det respektive innbyggingsproduktet, men også av naturlige landskap. En isbre for dialogovnen, en ørken for stekeovnen, en innsjø for induksjonstoppen og en regnskog for kombidampovnen. Resultatene er kombinasjoner av farger og teksturer som fremstiller verdener ingen tidligere har kunnet forestille seg. Hver og en av dem en invitasjon til å overgå alt som har eksistert før.

«Det er viktig å føle seg vel. Men også å berike menneskene.»