Miele

Helena RizzoOveralt rundt oss venter historier på å bli oppdaget

Det å vise seg fra sin beste side, betyr for den renommerte mesterkokken Helena Rizzo, at man er åpen for noe nytt og alltid ønsker å overgå seg selv. Hun er av den oppfatning at man kan finne inspirasjonen man trenger for å overskride grenser overalt – dersom man bare velger det riktige perspektivet.

«Jeg tror at man kan skape noe unikt, dersom man gjør det man elsker og med hjertet.»
Helena RizzoGlobalt anerkjent mesterkokk

I Helenas restaurant “MANÍ” i Sao Paulo står sammensmeltingen av det brasilianske og det europeiske kjøkkenet i sentrum. Hun er sikker på at kombinasjonen av impulser, kulturer og erfaringer fører alt og alle på et høyere nivå.

Inspirert av verden

«Jeg kan la meg inspirere av en ingrediens eller en reise. Men jeg kan også lese en bok hvor det står noe interessant – og som gir meg en idé til en matrett».

Helena ønsket alltid å se verden, lære noe nytt og finne den store kjærligheten til noe helt spesielt i sitt eget liv. Hun er en som finner naturlig skjønnhet nesten overalt, og det førte henne fra et arkitektstudium, via modelloppdrag til hennes største lidenskap – matlaging. Den brasilianske kvinnen har bodd og jobbet i en rekke europeiske byer, og har der lært av de beste – og ikke bare på kjøkkenet, men også i livet.

«Jeg tror fullt og helt på det … at vi kan skape noe fantastisk sammen.»

Helena og Azuma

Helena er en som lar seg inspirere av ulike kulturer, og er derfor også fascinert av Japan og det japanske kjøkkenet – arbeidet til blomsterkunstneren Azuma Makoto har for henne også «dette fokuset som det japanske kjøkkenet har.» Mesterkokken lot seg begeistre av hvordan Makoto kunne ivareta blomstenes naturlige skjønnhet ved å fryse dem. Gjennom deres samarbeid ønsket hun å skape en rett som holder fast ved et øyeblikk, som en kort stund får realiteten til å stå stille og gir en invitasjon til å oppleve noe utenom det vanlige.

Når timing betyr alt: Generasjon 7000-stekeovn

Ved matlaging er tid en avgjørende faktor. Enten det er snakk om tiden det tar å tilberede en ingrediens, eller tiden en gjest må vente på maten – timingen må stemme. Derfor var også Helena så imponert av Generasjon 7000-stekeovnen. Tross alt kan hun nå stole fullt og helt på den innovative teknologien, som alltid sørger for perfekte resultater – slik at hun kan la kreativiteten få fritt spillerom. Samtidig har hun frihet til å fokusere på de kunstneriske aspektene ved matretten hun lager, og til å plassere fargene slik at arbeidet hennes lar seg kombinere perfekt med Makotos arbeid – samtidig som det skaper en kontrast til dette.

Inspirert av fargene i Makotos arbeid, har Helena med hjelp av Generasjon 7000-stekeovnen først skapt en fiskerett – en iscenesettelse av farger og ingredienser: med søtpoteter, syltet blomkål, squash og sprø hvitløk. Hun valgte and som neste rett, og kombinerte den med radicchio, løk og blåbær. Her arrangerte hun ingrediensene som en vinge rundt kjøttet, for å illustrere den store friheten som alle bør kunne oppleve ved matlaging.

«Jeg opplever at matlaging med slik kjøkkenteknologi gir oss ny selvtillit – noe som er svært beroligende. Etter min mening kan alle og enhver lage god mat med akkurat denne. Absolutt alle.»