Vennligst scroll

Veien til kjøkkendrømmen

Vinnerne av Mieles Kjøkkendrøm-konkurranse har nå fått ferdigstilt sitt splitter nye kjøkken. Her deler de sine beste råd med andre som ønsker å realisere kjøkkendrømmen sin.

Et kjøkken som er hjemmets hjerte; praktisk, moderne, fullt av muligheter og et naturlig samlingssted.

Dette var drømmen til Kim Andrè og Helene Vian Bjerkestrand, som nylig hadde flyttet inn i et nytt hus i Drammen. Det arkitekttegnede huset har et flott særpreg og en gjennomført stil. Men med stor lidenskap for matlaging ønsket paret, som akkurat har fått sitt første barn, sterkt å oppgradere det lille kjøkkenet fra 1989. God arbeidsplass og funksjonelle hvitevarer sto øverst på ønskelisten.

I hjertet av kjøkkenet er platetoppen med integrert ventilator plassert. Den sørger for en uforstyrret utsikt mot de store vindusflatene på kjøkkenet. 
Trond Moi og Kim Andrè disker opp med festmåltid på det nye kjøkkenet. 

Da passet det perfekt at Mieles Kjøkkendrøm-konkurranse dukket opp. Kim Andre og Helene gikk seirende ut av konkurransen, og i tillegg til hvitevarer fra Miele til en verdi av 100.000 kroner har de i løpet av våren og sommeren fått veiledning av Miele, samt eksperthjelp fra mesterkokk Trond Moi, slik at de kunne oppnå drømmen om et sosialt og funksjonelt kjøkken.

Nå står det flotte kjøkkenet ferdig, og vi tok en prat med de nybakte foreldrene for å høre hvordan de har opplevd prosessen med å realisere kjøkkendrømmen, samt få deres beste råd til andre som planlegger nytt kjøkken.

Hva var det viktigste fokuset deres da dere begynte prosessen med å planlegge nytt kjøkken?

«Vi hadde litt for lite plass, og følte at det var nødvendig å bytte ut kjøkkenet. Vi ønsket et sosialt kjøkken – et sted som kunne fungere som hjertet i hjemmet. Kim er veldig glad i å lage mat, og da er det hyggelig å ha åpen kjøkkenløsning slik at man har mulighet til å prate med gjester samtidig som man lager mat. Vi ville at det skulle fungere som et flerbruksrom, hvor man både kan være sosial og lage mat sammen», forteller Helene.

«I tillegg ønsket vi et kjøkken som var vår stil, med mer moderne løsninger og gode arbeidsflater. Rett og slett få det tilpasset vår livstil», legger Kim til.

Hva var avgjørende for valget deres av hvitevarer fra Miele?

«Vi har gått mange runder når det kommer til valg av hvitevarer, og det har vært mange lange blikk på mye fint. De to produktene vi tidlig hadde siktet oss inn på, og som vi også har valgt, er en platetopp med integrert ventilator og en kombidampovn. Den viktigste årsaken til at vi gikk for platetoppen med integrert ventilator er at vi ønsket å plassere denne på kjøkkenøyen, som vender ut mot store vindusflater fra gulv til tak. Nå kan vi nyte denne utsikten helt uforstyrret mens vi lager mat, samtidig som øya blir et hyggelig samlingspunkt», sier Helene.

Kim, som er en ivrig hobbykokk, har laget mye mat til store anledninger på industrikjøkken der de ofte benytter kombidampovn. Han ble fort vant til funksjonene og mulighetene som ligger i dette produktet, og visste at de måtte få plass til det på det nye kjøkkenet. Valget falt på en DGC 6600 XL.

«Jeg ser veldig frem til å begynne å bruke den. I tillegg er det praktisk å ha to stekeovner tilgjengelig. Da er det enklere å sjonglere litt på kjøkkenet når man lager middag», forklarer han. 

Disse hvitevarene har paret valgt til sitt nye kjøkken:

Dere fikk veiledning av både Miele og Trond Moi under planleggingen av deres nye kjøkken. Hva har dere fått ut av denne prosessen?

«Vi har fått veldig gode råd som har gjort at vi har klart å utnytte hele rommet. Vi hadde i utgangspunktet tenkt å lage en separat kjøkkenøy, men nå ble det i stedet en halvøy som gjør rommet mer romslig. Vi ville egentlig også benytte alle tre veggene til kjøkkeninnredning, men har i stedet gått for en vegg uten innredning. Slik oppleves rommet mer luftig. Veiledningen vi fikk hjalp oss til å se mulighetene i rommet, slik at vi kunne utnytte plassen på best mulig måte», forteller Kim og Helene.

For paret, som tilbringer mye tid på kjøkkenet for å teste ut nye oppskrifter, var det også svært interessant å få Trond Mois perspektiv inn i kjøkkenplanleggingen.

«Han var opptatt av å ha en fungerende arbeidsstasjon, med alle de viktigste funksjonene rundt der man jobber, noe vi tok med oss inn i plantegningene».

Ta utgangspunkt i rommet, og begynn med hvitevarene

Paret er ikke i tvil om at rådene og innspillene de fikk i planleggingsprosessen har bidratt til at kjøkkenet, som nå står ferdig, har blitt enda mer luftig og praktisk enn deres opprinnelige plan.

«Det hjalp oss til å ta utgangspunktet i rommet vi hadde til rådighet, samt fokusere på hva slags behov vi hadde når det kom til hvitevarer. I stedet for å sette inn så mange skap og skuffer som mulig, har vi nå fått den arbeidsplassen vi trenger, mens resten av kjøkkenet blir flott og luftig. Det har definitivt forbedret romfølelsen».   

Parets beste tips til å planlegge nytt kjøkken

Som lykkelige eiere av akkurat det kjøkkenet de drømte om - et sosialt og åpent flerbruksrom der mange kan samles - har de følgende råd til andre som ønsker å oppfylle kjøkkendrømmen sin:

  • Dra tidlig ut og få innspill fra kjøkkenforhandlere, gjerne flere forskjellige. Ta med plantegningen av rommet, og forhør dere om hva som er mulig og hva kjøkkenforhandlerne anbefaler. Ta med dere alle innspillene hjem, og tenk godt gjennom hva som er den beste løsningen for dere.
  • Start med å tenke ut hva slags hvitevarer dere trenger, slik at disse kan tegnes inn. Ikke start med å tenke hvor ulike skap skal stå, men hvilke behov dere har. Dette gir fine referansepunkter når dere begynner å tegne kjøkkenet, noe som gjør kjøkkenet mye mer funksjonelt.
  • Fokuser på hva slags funksjoner de ulike elementene på kjøkkenet skal ha. Ønsker dere en kjøkkenøy bør det være en vask eller stekesone her. Hvis ikke kan det lett bli en dødplass på kjøkkenet som kun er pen å se på.
  • Tenk også på hva slags funksjon selve kjøkkenet skal ha. Er det et flerbruksrom, der man både skal underholde gjester, spise og samles sammen, eller er det et rent kokkekjøkken hvor det tekniske og god ergonomi har førsteprioritet? Dette vil påvirke rommets utforming.
  • Tenk at alle kriker og kroker skal ha en funksjon. Kjøkkenforhandlere har masse smarte løsninger som utnytter plassen maksimalt.
  • Begrens kjøkkenet til det dere trenger, med spesielt fokus på god arbeidsplass med nærhet til de funksjonene dere bruker mest.