Vennligst scroll

Tagliatelle med espresso og timian

Oppskrift på hjemmelaget tagliatelle med portvinsbraisert sjalottløk

Skal du ha den aller beste pastaen, bør du lage den selv – så hvorfor ikke våge å eksperimentere med ingrediensene? Prøv vår oppskrift på deilig tagliatelle med espresso og portvinsbraisert sjalottløk. 

Hvis du har lyst på en svært spesiell type pasta, hvorfor ikke prøve å lage den selv? Denne oppskriften viser at det virkelig ikke er så vanskelig, og at espresso og timian passer perfekt sammen. Espresso smaker også utmerket sammen med portvinssausen, og gir den blansjerte sjalottløken en unik smak. Legg siste hånd på verket ved å pynte med fersk parmesan og ruccola – en fest både for øyet og smaksløkene! 

Porsjoner: 4

Ingredienser til tagliatelle:

  • 150 g semulegryn av durumhvete
  • 150 g finmalt hvitt mel, og litt ekstra til å strø på arbeidsflaten
  • 1 ts havsalt
  • Nymalt sort pepper
  • 3 ss ferske timianblader
  • 110–115 g kald espresso med dobbel styrke, f.eks. Miele Black Edition N°1
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss rapsolje

Ingredienser til portvinsbraisert sjalottløk:

  • 100–120 g smør
  • 400 ml portvin (Ruby)
  • 3 ss hver av espresso (f.eks. Miele Black Edition N°1) og soyasaus (naturlig fermentert) 
  • 4 laurbærblad
  • 350 g små sjalottløk
  • 2 ss solbærlikør

Andre ingredienser:

  • 100 g ruccola
  • 1–1½ rød paprika
  • Ca. 8 ss parmesan (nyrevet), pluss litt parmesan til pynt før servering
  • Salt

Tilberedelse:

  1. Bland ingrediensene til tagliatellen i en foodprosessor ved hjelp av skjærebladet, og kna deretter for hånd i 5 minutter, til du har en elastisk deig. Pakk inn deigen i folie, og la den hvile i minst én time.
  2. Plasser et rent kjøkkenhåndkle på et stekebrett. Del pastadeigen i fire deler, kjevle tynt ut på en meldekket overflate og kutt den i strimler på bredde med en blyant (dette er enklere å gjøre med en pastamaskin). Spre tagliatellen løst ut på kjøkkenhåndkleet til du skal koke den.
  3. Skjær 40–50 g smør i små biter og kjøl.
  4. Kok opp portvin, espresso og soyasaus med laurbærbladene, og la blandingen småkoke udekket til den er redusert. I mellomtiden kan du blansjere sjalottløken noen sekunder i kokende vann, helle vannet av dem, skrelle dem og dele dem i fire biter på langs.
  5. Sauter sjalottløkbitene i 50–60 g smør på lav varme i en stor stekepanne til de er lyst gyllenbrune. Tilsett den reduserte portvinsblandingen og solbærlikøren, dekk til og braiser i 5–7 minutter.
  6. Varm opp fire dype tallerkener.
  7. Vask ruccolaen, sorter bladene og tørk dem i en salatspinner. Tørk av paprikaen, fjern kjernen og skjær resten i små terninger. Kok opp 3 l vann i en stor gryte, med 2 ss salt. Tilsett espressopastaen og kok i 1–3 minutter, hell av vannet og bland lett med parmesan i en gryte.
  8. Tilsett den hakkede paprikaen til sjalottløken, fjern gryta fra komfyren og rør inn de kalde smørterningene. Krydre med salt om nødvendig.
  9. Plasser ruccolabladene først i en dyp tallerken, og tilsett deretter espressopastaen og sjalottløken sammen med sausen, dryss over parmesan og server med én gang.

Tips: 

  • Tagliatellen kan rulles ut, skjæres og tørkes flere dager på forhånd.
  • Espressoen til pastaen kan måles mer nøyaktig etter vekt.
  • Jo ferskere og tynnere den utkjevlede deigen er, desto raskere vil den koke.
  • Hvis du har det travelt, kan du ganske enkelt røre masse mykt smør, parmesan og pepper i espresso- og timianpastaen, og servere på ruccola, i stedet for å tilsette den portvinsbraiserte sjalottløken.

Produksjon: Regine Smith Thyme
Matstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Bilde: © Wolfgang Kowall