Vennligst scroll

Lesetid: 1 minutt

Kaffe og oksebuljong med basilikum-melkeskum

Oppskrift på en helt spesiell energidrikk

Oksebuljong som energidrikk? Det høres ikke ut som en smak for alle og enhver, men den medfører tydeligvis allslags helsefordeler. En oppskrift for de eventyrlystne.

Tradisjonell oksebuljong har blitt til en populær ny trend. Denne suppen, laget av kokte kraftbein og grønnsaker, har alltid vært regnet som sunn, på grunn av mineralene, proteinene og aminosyrene som blir overført til buljongen under tilberedning. Våre besteforeldre var fullt klar over suppens fordeler. Men nå er denne buljongen blitt en stimulerende energidrikk, takket være tillegget av Arabica-kaffebønner og en skvett tørr sherry, en klype orientalske krydder og litt basilikum-melkeskum.

8–10 porsjoner (ca. 1,25 l buljong)

Ingredienser:

  • 2 stk. mellomstor løk
  • 1,5 kg kraftbein (delt opp i små biter)
  • 500 g suppegrønnsaker og 1 håndfull små sjampinjonger (begge finhakket)
  • 50 g kaffebønner (Arabica)
  • 60 g ingefærrot
  • 2 laurbærblad
  • 3 kvaster timian
  • 6 åpnede kardemommebelger
  • 1 ts hver av karripulver
  • sorte pepperkorn og allehånde
  • 2 paprika (hakket)
  • salt
  • nykvernet pepper
  • 4–6 ss tørr sherry (fino)
  • basilikumblader, til pynt

For å klare buljongen:

  • 3 eggehviter (pisket til de former myke topper)
  • 250 g suppegrønnsaker (finhakket)
  • 1 fedd hvitløk (knust)
  • ½ ts hver av pepper
  • allehånde
  • nellik og einebær (knust)
  • 1 ss revet skall fra en økologisk sitron
  • 400 g kjøttdeig

Melkeskum med basilikum:

  • 1 liten håndfull basilikumblader
  • 200 ml langtidsholdbar helmelk
  • salt
  • kajennepepper

Tilberedelse:

  1. Del de uskrellede løkene i to, og legg dem med kuttsiden vendt opp på det universelle stekebrettet sammen med beinene. Sett brettet i ovnen på tredje rille fra bunnen, og slå på grillen. Innstillinger: Stor grill / 240 °C.
  2. Etter 10 minutter, flytt rundt på beinene med en stekespade for å blande inn de oppdelte grønnsakene skikkelig. Grill i 40 minutter, mens du rører i blandingen ofte, til grønnsakene er lett brunet.
  3. Mal kaffebønnene i en mørtel og finhakk ingefæren uten å skrelle den. Dryss kaffe og ingefær over beinene og grønnsakene, og la grille de siste par minuttene.
  4. Plasser laurbærblad, timian, kardemomme, karripulver, pepperkorn og allehånde i en stor gryte. Tilsett innholdet fra det universelle stekebrettet, og fyll opp med 1,8 l kaldt vann. Kok opp raskt, dekk til og la småkoke på svært svak varme (nivå 1–2) i minst 6 timer (over natten er bedre).
  5. La buljongen avkjøles litt, og hell den deretter gjennom en finmasket sil. Trykk væsken godt ut av restene som blir igjen i silen. La blandingen avkjøles, og ta fettet av toppen.
  6. Ha alle ingrediensene for klaringstrinnet i en gryte og bland grundig, helst for hånd. Tilsett den skummede buljongen, kok opp sakte på komfyren og la småkoke i 5 minutter. Rør forsiktig med en stekespade for å sikre at ingenting sitter fast i bunnen av gryta. Fjern gryta fra komfyren, og la blandingen trekke i 1 time. Fôr en sil med et kjøkkenhåndkle, og hell innholdet i gryta gjennom silen. La væsken kjøle seg ned, og fjern fettet fra toppen igjen, dersom det er nødvendig.
  7. Krydre den kalde buljongen grundig med salt, paprika, svart pepper og sherry.
  8. Hell buljongen i glass rett før servering. For å lage melkeskummet, vask basilikumbladene og ha dem i et høyt miksebeger med en klype salt og kajennepepper. Varm melken, hell over bladene og lag puré med en håndmikser. Samle opp skummet med en iskremskje, og plasser på toppen av buljongen. Pynt med en løpstikkekvast (valgfri). Server med én gang.

Tips:

  • Buljongen kan også serveres varm, men da bør du redusere mengden krydder.
  • Frys buljongrestene i små porsjoner, f.eks. i en isbitform, eller i små glass med skrulokk, slik at du kan bruke den til matlaging eller sauser på et senere tidspunkt.
  • Basilikumen kan byttes ut med løpstikkeblader, hvis det er ønskelig.
  • Den beste måten å skumme melken på, er med en klassisk melkeskummer som brukes til cappuccino.

Produksjon: Regine Smith Thyme
Matstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Bilde: © Wolfgang Kowall