Vennligst scroll

Hyggelig å se deg!

Zen og gjestebudets kunst − åtte gode tips for å være en avslappet vert.

En av de hyggeligste måtene å vise at du setter pris på noen på, er å invitere dem hjem på et måltid. Her er våre åtte beste tips for å sikre at du og gjestene dine får en stressfri kveld.

1. Ta det rolig 

En hyggelig kveld krever en avslappet vert. Selv når du gjør ting klart før gjestene kommer, bør du behandle det som en del av kvelden – spill favorittmusikken din og nipp til et glass god vin. Ingen føler seg velkomne hvis du ser stresset ut når du åpner døren. Etter måltidet, sett deg ned og nyt en digestif med gjestene dine, i stedet for å sette i gang med oppvasken eller følge etter gjestene med en håndholdt støvsuger.

2. Spør gjestene om det er noe de ikke spiser 

Nøtteallergi, fruktoseintoleranse, eller kanskje de bare spiser fisk? Hvordan kan du holde oversikt over hva du kan servere folk uten å sette livene deres i fare, eller i det minste sette dem i en ubehagelig posisjon hvor de må dissekere maten på jakt etter ingredienser som kan skade dem? Det alltid best å spørre gjestene dine på forhånd om det er noe de ikke kan eller vil spise, slik at du kan tilby dem et alternativ.

3. Ikke overbelast deg selv  

Husk at gjestene som regel heller vil snakke med vertskapet enn å få servert et åtteretters gourmetmåltid. Unngå å slite deg ut ved å holde deg til enkle retter med høykvalitetsingredienser.     

4. Ikke kritiser deg selv

Alle verter ser ut til å ha en automatisk trang til å begynne å unnskylde seg så snart gjestene ankommer. Mangopuréen er for rennende, du burde ha fjernet bein fra fisken, eller det er litt kjølig på terrassen når aperitiffene serveres. Folk kritiserer sine egne prestasjoner i et forsøk på å sørge for at gjestene er fornøyd – men det er faktisk bare irriterende. Gjestene dine ville aldri ha lagt merke til disse tingene hvis du ikke hadde påpekt dem! 

5. Vær forberedt på forsentkomming

Det er uunngåelig at noen gjester kommer for sent, så vent 45 minutter før du serverer måltidet. I mellomtiden kan du tilfredsstille punktlige gjester ved å sende rundt deilige kanapeer, for eksempel ristet brioche med geitost eller pikante praliner med paprika tartar.

6. La gjestene dine slappe av

Det kan virke imponerende å invitere en profesjonell kokk hjem til deg og be gjestene om å bidra til å tilberede måltidet. Men mange synes dette er stressende – etter ti hektiske timer på kontoret har de ikke nødvendigvis lyst til å rulle sushi eller skjære opp fjærkre. Det er mye bedre å la dem lene seg tilbake med et glass vin og beundre dine tryllekunster på kjøkkenet.

7. Server sesongbasert mat

Vi ønsker selvfølgelig alle å fremstå som generøse, men du bør ikke få importert jordbær fra den andre siden av jordkloden. Det er bedre å satse på sesongbaserte produkter. Sesongens mat er herlig fersk, og bør være førstevalget. Og husk at vannmelon-gazpacho smaker mye bedre om sommeren enn når temperaturen stuper.

8. Kjøp inn riktige drikkevarer

Det flytende tilbehøret er like viktig som selve måltidet. Få kvelden i gang med en god aperitiff. For dem som liker noe litt uvanlig, hva med en Knight Cup-cocktail med granateplesmak? Deretter kan du holde rødvinselskere fornøyd ved å servere en klassiker, for eksempel Amarone. Og det er vanskelig å slå en legendarisk Cloudy Bay Sauvignon Blanc hvis du trenger en vin som passer til fisk, sjømat og hvitt kjøtt.

Forfatter: Lena Schindler
Bilder: © Adobe Stock