Vennligst scroll

Gourmetmat i Sydney

«Down under» er himmelen for matelskere

Sydney er en svær by, og når det gjelder kulinariske nytelser, har beboere og besøkende enda mer å velge mellom enn de fleste andre steder i verden.

«The City Down Under» er en by som dyrker mangfold. Kokekunsten er like flerkulturell som befolkningen. Blant de mange skyskraperne i byens forretningssenter, samler unge profesjonelle seg på trendy spisesteder. Paddington, med sin nydelige viktorianske arkitektur, er hjem til bohem- og homomiljøene. Chippendale, kjent under forkortelsen Chippo, er det hippeste nabolaget, og det er her arkitekten Jean Nouvel og Patrick Blanc, spesialist på vertikale hager, nå er udødeliggjort i Central Park Mall.

Automata

Clayton Wells kommer også fra Chippo. Åpningen av Old Clare Hotel i et tidligere bryggeri sammenfalt med hans plan om å starte sin egen restaurant. Resultatet er «Automata», som befinner seg i den historiske bygningen, og som er det alle i Sydney snakker om. Claytons kokekunst bruker de beste australske produktene, og de sofistikerte rettene på den obligatoriske femretters menyen utgjør en fusjon av mattradisjoner fra mange land. For eksempel kombinerer han scyllaridae-hummerhaler og dampet aubergine med XO- og rødvinseddiksaus og et dryss av avruga-kaviar.

Kensington Street Social

Naboen hans er den britiske Michelinstjerne-vinnende kokken Jason Atherton («Pollen Street Social» og «City Social» i London) i Kensington Street Social. Bygningen, som har et ti meter høyt tak, er oppført som et industrielt arvebygg, og gjester kan se at kokkene arbeider i det åpne kjøkkenet. De produserer delikatesser som Queensland-krabbe med rabarbra og gazpacho av frossen agurk, eller stekte svinekoteletter av Berkshiregris med spisskål og turnips.

Ester

Atmosfæren i «Ester» er en blanding av vinkjeller og studentbar. Stemningen i restauranten er avslappet, men serveringen er rask. Den er svært populær, ikke bare blant beboerne i Chippo, og selv om du har reservert bord, kan det hende du må vente en stund. I likhet med «Automata» står det kun et par ingredienser på menyen fra Mat Lindsay, for eksempel «blekksprut/potet/nduja» (sistnevnte er en krydret pølse). En annen rett lages av blomkål, mandler og mynte. Ingrediensene blandes i munnen din, og smaken er nydelig. Til og med forretten er så god at du ikke vil slutte å spise den – «blood sausage sanga», et minismørbrød laget av søtt hvitt brød med rød blodpølse, bakt i en vedovn.

Bennelong

«Bennelong» er et av de mest spektakulære spisestedene når det gjelder havneutsikt. Men man kan selvfølgelig ikke se operahuset i Sydney, for det er her kokken Peter Gilmores restaurant ligger. Hans innovative kokekunst er som en reise gjennom Australia, hvor ingredienser av høy kvalitet samles inn fra spesielt utvalgte bønder, fiskere og produsenter, og tilberedes omhyggelig.

Mr. Wong

«Mr. Wong» er en kraftig kontrast. Den ligger i en bakgård, med kø utenfor døren, og tilbyr en rustikk følelse i lokaler som minner om et verksted. Maten her er kantonesisk med et moderne preg. Dim sum utgjør en utmerket lunsj. Enten risdeigbollene er fylt med wagyu-kjøtt og trøfler, eller er mer som tradisjonell xiaolongbao (fylt med svinekjøttdeig i sin egen buljong) – de som elsker dim sum får ganske enkelt ikke nok av dem.

Yellow

Før kokken Brent Savage, som vant «Årets kokk» i 2015, og sommelieren Nick Hildebrandt flyttet inn, var deres gule bygning hjem til et kunstnerkollektiv som forårsaket en furore. Nå er «Yellow» den beste vegetariske restauranten i byen. De sarte kreasjonene på tallerkenen, er en fest for øyet og ganen. For eksempel knutekål, enokisopp og grønsakssaus, eller brokkolibuketter, amarant og erter.

The Paddington

«The Paddington» har det mest originale gastronomiske konseptet. På den ene siden ligger baren, og på den andre ligger det åpne kjøkkenet, med sine tre meter brede stekespidd. Alt her er grillet, inkludert fersk fisk, det møreste kjøtt og grønnsaker. Når dette kombineres med håndverksbrygget øl og muligheten til å prate med andre ved bordet ditt, har du essensen av livet i Sydney.

Restauranter

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tlf.: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Tlf.: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tlf.: +61/2 82 77 85 33
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tlf.: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tlf.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tlf.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/thepaddington

Forfatter: Kiki Baron
Bilder: © PR