Vennligst scroll

Flower power: mer enn bare pynt

En mesterflorist gir eksperttips om hvordan du dekorerer bordet til en spesiell anledning.

Når det gjelder ekstraordinære dekorasjoner, er Himmel und Erde i Hamburg det perfekte stedet. Mesterfloristen Mario Mahlstedt gir sine eksperttips for hvordan du kan dekorere bordet til en spesiell anledning.

Her lager de ikke bare buketter – de skaper kunstverk av blomster og blader. Vi har snakket med elitefloristen Mario Mahlstedt (avbildet til høyre) om hvordan man skaper en særpreget atmosfære med vakre planter og blomster – og innhentet noen eksperttips om hvordan man pynter et bord for en spesiell anledning.

Herr Mahlstedt, du regnes som en ekspert på blomstermesterverk. Hva gjør deg så spesiell?
Vi setter opp ting på en måte ingen andre gjør. Ikke fordi vi er desperate etter å skille oss ut, men ganske enkelt fordi det er det vi liker å gjøre. Det handler om estetikk og naturlighet, ikke om å passe for enhver smak.

Hvordan kommer du på nye idéer? 
Når jeg er ute og reiser, absorberer jeg diskrete inntrykk som farger, former og arkitektur. Når jeg går rundt i en fremmed by, og ser på vindusutstillingene i butikkene, ser jeg kanskje en jakke med vakker passform mot en fascinerende bakgrunn, og det inspirerer meg.

"Blomster puster liv i oppholdssteder."

Hvor viktige er blomster for atmosfæren i et rom? 
Jeg legger ofte merke til at folk bruker flere dager på å forberede et arrangement, ved å montere spotter og gulv, dekke border og så videre. Men det er først når blomsterdekorasjonene ankommer at de sier: «Wow, det ser nydelig ut!» Blomster vekker rommet til live.

Lager du bare oppsatser som passer inn i din spesielle stil?
Vi sier selvfølgelig ikke nei til en kundes spesifikke ønsker, men vi prøver å lede dem i riktig retning. Jeg har et virkelig problem når noen vil ha en brudebukett med langstilkede røde roser, med en symbolsk hvit rose i midten. Da anbefaler jeg en klaserose, fordi jeg mener kvinner liker dem bedre. Dessuten bruker vi aldri solsikker – de ser fantastiske ut på åkeren, men mister all sin kraft når de blir gjort om til en bukett.

Er det mulig å bygge opp god smak når det gjelder blomster?
Hva vi liker avhenger av påvirkningene våre og hvor vi bor. I landsbygda setter ikke folk hageblomster i en vase, men folk i byene liker å ta med seg litt natur inn i hjemmet.

Du arbeider på store arrangementer for internasjonale merker. Er det kulturelle forskjeller når det gjelder blomster? 
Absolutt. Bortsett fra New York er blomsterdekorasjon i USA som å gå tilbake til 1980-tallet her i Europa. De bruker masse blomster og danderer dem i esker – det hele ser verdig kunstig ut. Japan og Kina liker også denne stilen. I Nederland, Belgia og Tyskland foretrekker vi kunstferdig sammensatte buketter. Andre land vender seg mot Europa når de er ute etter blomsterdekorasjon av ypperste klasse.

"I sitt eget hjem er det best å holde seg til det minimale."

Kreative blomsteroppsatser forvandler rom til nye verdener. Kan vi få et par tips vi kan bruke til å pynte hjemme? 
«I sitt eget hjem er det best å holde seg til det minimale – det skal ikke se overdrevet ut.» Ofte er det nok å til legge noen blomkarseblomster eller en fuksiablomst på tallerkenene, eller pynte bordet med noen rosmarinkvaster. Men det skal alltid passe til maten du serverer! De rosa orkidéene man finner på en sushirestaurant passer virkelig ikke sammen med en stek. Men jeg mener at området rundt bordet er viktigere enn selve bordet. Og så kan du overdrive litt hvis du gjør blomstene til en del av et tema, for eksempel et vårbord som bugner av blomster.

Hvilke dekorasjoner passer til hvilken begivenhet?
Hvis du planlegger en romantisk middag og ønsker å sende et sterkt budskap, kan det være litt mer overdådig, kanskje med masse levende lys på et tykt teppe av blomster. Eller du kan plassere høye, tynne vaser med villroser rundt bordet, slik at man praktisk talt spiser under blomstene. Hvis venner tar en tur innom, ville jeg prøvd å få det til å se spontant ut – noen markblomster i pene glassflasker gjør susen. Hvis du har invitert sjefen din på middag, er det best å begrense seg – det er bedre å ha 20 enkle tulipaner enn å se ut som om du prøver for hardt. Og ikke bruk en butikkjøpt blomsterdekorasjon – det ser unaturlig ut, og det er åpenbart at du ikke har laget den selv.

Er det viktig å unngå klisjéer?
Som regel, ja, bortsett fra tradisjonelle anledninger der man vil skape en hjemmekoselig følelse. Blomkarse er flott til en påskebrunsj – de kan fordeles i yndlingsbeholderne dine, og kombineres med egg som er farget med løkskall. De som foretrekker noe mer sofistikert, kan dekke hele rommet i purt hvitt. Hvit amaryllis og juleroser eller en kvast med eukalyptus er et mer dempet alternativ til den klassiske rødfargen ved juletider. Men det er lov med noe kitsch hvis det forstyrrer litt – som en gammel julekule med en egen historie å fortelle.

"Det verdt å bruke nysnittede blomster."

Hvordan kombinerer du forskjellige blomster? 
Det viktigste er å huske at hvis de er for like, mister de særpreget sitt. Jeg ville ikke brukt roser med hortensia, fordi begge er fyldige og runde. Det ville være mer interessant å legge til noe mer dynamisk, som mynteblomster. Figurkontrasten fremhever effekten.

Hvilke typer varer lengst?
Eksotiske planter som bakkeknapp og ingefærblomster. Og det er virkelig verdt det å snitte stilkene på nytt, selv om det bare er ti minutter siden du kjøpte dem.

Hvilke har den mest forlokkende duften?
I dag er det mange som ikke lenger later til å innse at blomster er en naturlig ting, som har lov til å – og som virkelig bør – ha en duft. Jeg elsker de sensuelle tonene i lukten av liljekonvall, og tuberose minner meg om varm sommerluft. Sjasmin har en herlig, myk duft, mens appelsinblomster og sitrontrær har en forfriskende duft.

Hvilke blomster liker du best å motta?
Dessverre er det ingen som gir meg blomster – ingen tør!

Forfatter: Lena Schindler
Bilder: © Trent Perrett