Vennligst scroll

Dorade med urtesaus

En rask og enkel oppskrift for fiskeelskere.

Dorade er en middelhavsfisk som tilhører familien havkaruss, og som har blitt spist siden antikken. Den er spesielt god når det er dampbakt.

Dorade er én av Middelhavets mest verdifulle fiskearter. Den er tilgjengelig hele året, men smaker best fra juli til oktober. Den har karakteristiske gylne prikker på kinnene og et gullfarget felt over øynene – det er grunnen til at mange av fiskens navn på mange språk refererer til gull, for eksempel det engelske «gilthead». Takket være sine sterke tenner, som minner litt om kanintenner, er dorader til og med i stand til å åpne blåskjell og krabber. Kjøttet har lavt fettinnhold og mye proteiner og verdifulle mineraler, inkludert magnesium, kalsium, fosfor og jod.   Når du kjøper dorade, sjekk at øynene er blanke og gjellene er fuktige. Jo blankere det gylne feltet på pannen er, jo ferskere er fisken. Og visste du at alle dorader er hanner fra starten av? I en alder av to eller tre år trekkes kjønnsorganene deres tilbake, og de bli til hunner.

Tilberedelsestid: 55 minutter

Aktiv tilberedelsestid: 20 minutter

Baketid: 35 minutter

Porsjoner: 4

Ingredienser:

  • 4 x 400 g doradefileter
  • 40 ml olivenolje
  • Salt
  • Pepper
  • 30 g smør
  • 20 g mel
  • 4 ss hvitvin
  • 375 ml buljong
  • 100 ml fløte
  • 1½ ss finhakket persille
  • Sukker
  • 2 sitroner

Redskaper: Bakepensel, Mieles flerbruksbrett, kasserolle, visp, kniv, skjærebrett

Tilberedelse:

  1. Krydre fisken med salt og pepper, pensle den med olje og plasser den på flerbruksbrettet.
  2. Velg det automatiske A10 «Dorade»-programmet, og plasser fisken i den forvarmede ovnen. Vannvolum: ca. 100 ml, nivå 2. Programlengde: 25–35 minutter.
  3. Varm smøret og tilsett mel. Tilsett buljong og vin gradvis, og kok opp. Tilsett krem og urter. Tilsett salt, pepper og sukker etter smak. 
  4. Server sausen separat. 

Tips: Du kan også dampbake fisken. Velg ganske enkelt følgende ovninnstillinger: Funksjon: Moisture plus, antall/type dampstøt: 1; temperatur 190–200 °C + forvarming, vannvolum: ca. 100 ml, nivå: 2; 1. Dampstøt: 15 minutter etter at bakeprosessen starter, steketid: 25–35 minutter.

Bilde: © Miele